Strona stworzona z myślą o sportowcach.
Sprawdź nas: bodyworld.pl

Ryz – co tak naprawde o nim wiemy?

Patrząc na spożywany pokarm na całym świecie, największą ilość spożywa się ryżu. Jest on głównym składnikiem posiłku w na dalekim wschodzie, dodawanym do większości potraw tak jak w europie ziemniaki. Chińczycy spożywają ryż gotowany, ale także pod postacią mąki ryżowej, makaronów ryżowych czy nawet deserów. Ryż należy do produktów lekkostrawnych, jest bogaty w skrobię, witaminy grupy B oraz sole mineralne. Praktycznie wszystkie te wiadomości znamy, dlaczego jednak ma on tak duże znaczenie w diecie sportowców?

Ryż jest świetnym produktem do zastosowania w diecie niskotłuszczowej jak i wysokokaloryczne, powinien na stałe gościć w menu sportowców, alergików czy osób starszych. Od dawna stosowany jest jako naturalny lek na biegunki, choroby układu moczowego i jako produkt obniżający ciśnienie krwi. W starożytności był symbolem płodności – tak, właśnie dlatego do dziś obsypuje się nim młode pary. Ryż jest produktem wytwarzanym w wielu krajach poza CHinami, m.in. Indie, Japonia, Bangladesz, Indonezja, Tajlandia. Pod koniec XX wieku na świcie produkowano ok 430 milionów ton ryżu rocznie!

Zbiorka_ryzu_w_kambodzy

Po zbiorach ryż zostaje poddany procesowi technologicznemu, tzn. odbywa się jego młócenie, łuskanie i polerowanie. Procesy te prowadzą do powstania ryżu białego, zawierającego dużą ilość skrobii i małą ilość wartości odżywczych. Jeżeli nie przeprowadzimy polerowania ryżu, uzyskamy ryż brązowy – mającego znacznie wyższe wartości odżywcze niż ryż biały. Jakie są więc rodzaje ryżu i ich zalety?

Dodaj komentarz

Najnowsze artykuły

Blog Pure Sport
Strona stworzona z myślą o sportowcach.
Strona: http://pure-sport.pl
Email: admin@pure-sport.pl